Gå videre til hovedindholdet

Vil statsministeren tvangsfjerne flere autister?

»Fra forskellige kilder i den socialdemokratiske gruppe forlyder det, at man specifikt vil se efter tegn på skadet tilknytning. De specifikke tegn der nævnes, er vigende øjenkontakt og manglende mentaliseringsevne. Jeg forudser, at reformen vil komme til at anbringe småbørn med udiagnosticeret autisme,« skriver formanden for Landsforeningen Autisme.

(Grafik: Mohamed Hassan / Pixabay).


Landsformand Heidi Thamestrup forudser, at det er et spørgsmål om tid, før vi ser det første kommunale overgreb på en autistisk familie. Det skriver Landsforeningen Autisme.

Autismeformand bekymret over Socialdemokratiet

»2019 blev det år hvor Danmarks spritnye statsminister, Mette Frederiksen, udnævnte sig selv til, først og fremmest at være børnenes statsminister. "En meget strategisk og klog selvudnævnelse, hvis hun formår at skabe resultater," svarede jeg, da jeg blev spurgt af DR efter valget,« skriver Heidi Thamestrup i sin nytårstale og fortsætter senere i sin tale:

»Jeg har, af flere omgange, diskuteret anbringelse af autistiske børn hos KL og på Christiansborg, og jeg har altid oplevet at embedsfolk og politikere har været ydmyge overfor den viden om autisme og tilknytning, som Landsforeningen Autisme bidrager med. Men lige nu er jeg voldsomt bekymret.«

Skræmmende at lade kommunerne udføre arbejdet

Heidi Thamestrup synes, at det nye anbringelsesudspil tegner et nyt paradigme på anbringelsesområdet. I Danmark har vi en lang tradition for at opspore sårbare og udsatte børn lige fra sundhedsplejen til skolen. Formålet er at støtte forældrene i forældrerollen, såfremt det er muligt. 

Derfor forstår Heidi Thamestrup ikke, hvorfor Socialdemokratiet nu lader hånt om forebyggende familiearbejde og lægger afstand til den forskning, som entydigt peger på, at anbringelser ikke skaber bedre børneliv og større trivsel - tværtimod!

Det, der bekymrer Heidi Thamestrup er, at Socialdemokratiet åbenbart vil anbringe flere børn, og at de vil gøre det tidligere, hurtigere og lettere.

»Jeg syntes, ærlig talt, at det er skræmmende, at opgaven skal udføres af kommunerne,« slår Heidi Thamestrup fast.

Spørgsmål om tid før der kommer kommunale overgreb

»Fra forskellige kilder i den socialdemokratiske gruppe forlyder det, at man specifikt vil se efter tegn på skadet tilknytning. De specifikke tegn der nævnes, er vigende øjenkontakt og manglende mentaliseringsevne. Jeg forudser at reformen, vil komme til at anbringe småbørn med udiagnosticeret autisme, samt småbørn af autistiske forældre,« skriver Heidi Thamestrup videre og fortsætter:

»Det ser ud som om nogen i regeringen har meget travlt med at "redde børnene", og at de tror, at en anbringelse uden for hjemmet, er formlen der på magisk vis vil løfte kompleks social politik. Jeg er egentlig sikker på at intentionen er fin, men jeg ved også at det kun er et spørgsmål om tid, før vi ser det første kommunale overgreb på en autistisk familie.«

Læs nytårstale på: autismeforening.dk.

Kommentarer

Populære opslag fra denne blog

Regeringen svigter mennesker med handicap

Græsrodsbevægelse #enmillionstemmer sender råb om hjælp til internationale myndigheder. I årevis har kommunerne truffet afgørelser på handicapområdet i strid med lov eller grundlæggende retsprincipper, uden nogen siddende regering har grebet ind.

Dårlige chefer skal fratages retten til at lede

Dårlige chefer, der gør arbejdslivet surt for sine medarbejdere, skal ikke omplaceres, men fratages retten til at lede mennesker. Regeringen viser gode intentioner, men giver nul redskaber til pressede offentligt ansatte, hvis arbejdsliv er lagt i hænderne på en elendig chef. Søren Fibiger Olesen. (Pressefoto: Krifa).

Kapitel 16 afgrænser sit fokusområde

Vi afgrænser vores fokusområde, så det alene dækker børn- og ungeafdelinger i kommuner, hvor børn og deres forældre bliver klemt eller udsat for overgreb af en sagsbehandler (socialrådgiver) eller af sagsbehandlerens samarbejdspartner. Presse-/genrefoto. (Foto: Chameleons Eye / iStock).